Viron tapahtumakalenteri

Tapahtumakalenterin tietoja
päivitetään pikkuhiljaa
ja niitä on viimeksi päivitetty
1.8.2017

Nyt paljon tietoa syksyn tapahtumista, katso alempaa!

Huomaa tämä: Useiden tapahtumatietojen kohdalla on linkki http://www.visitestonia..jne, sieltä löydät useassa tapauksessa mm. kartan ja ajo-ohjeen tapahtumapaikalle, jopa koordinaatin..


teatterijamusiikkimuseotjagalleriat
Uutisia Virosta

Vanhempia uutisia TÄÄLTÄ!Laivat Helsinki-Tallinna -välillä:
Eckerö Line

Linda Line

Tallink Silja Line

Viking Line   Elokuu 2017

Tarkista tietojen, esim. ajankohdan paikkaansapitävyys. Olemme koonneet tietoja eri lähteistä ja tapahtumien ennakkotiedoista, jotka ovat myöhemmin saattaneet muuttua...

Eesti Rahva Muuseum (Viron kansallismuseo), Muuseumi tee 2, Tarto
Viron kansallismuseo on kansallismuseona virolaisuuden tulkitsija, kansan perusarvojen kantaja ja jatkuvuuden haltija. Vieraille avautuu sekä esineellinen että virtuaalinen maailma, joka kutsuu löytämään, tietämään ja osallistumaan itse kaikkeen.
Museossa on kaksi perusnäyttelyä. "Kohtumised" ("Tapaamiset") on näyttely tavallisista virolaisista, jotka ovat eläneet maassa eri aikoina. Näyttely "Uurali kaja" ("Uralin kaiku") esittelee suomalaisugrilaisten ja samojedien perinteistä arkikulttuuria.
Näyttelyosion lisäksi rakennuksessa on elokuva- ja konferenssisali, black box -teatteri, kahvila, ravintola ja museomyymälä.
Ajankohdat ja hinnat
01.01–31.12
Tiistai, torstai–sunnuntai: 10:00 - 19:00
Keskiviikko 10:00 - 21:00
Maanantai Suljettu
Aikuinen: alkaen 12 €, Lapsi: alkaen 8 €
http://www.erm.ee/en
https://www.visitestonia.com/fi/eesti-rahva-muuseum-viron-kansallismuseo

Eläintarhaan!
tkTallinZoo Tallinnan eläintarhaan pääsee busseilla nro. 21, 21B ja 22 sekä johdinautoilla nro. 6 ja 7.
Sisäänkäynnit sijaitsevat osoitteissa Ehitajate tee 150 ja Paldiski mnt. 145. Syksyisin syys-lokakuu avoinna 10-18, lipunmyynti 9-17m, sisätilat maanantaisin suljettu. Talviaikana marras-helmikuussa avoinna 10 - 16, lipunmyynti 9 - 15, sisätilat maanantaisin suljettu.
Huom! Eläintarha on avoinna myös juhlapyhinä.
Eläintarhan uudet nettisivut ovat nyt myös suomeksi:
tallinnzoo.ee/fi

Viron ulkoilmamuseo, Rocca al Mare, Tallinna
Vain 15 minuutin ajomatkan päässä Tallinnan keskustasta sijaitsee ihastuttava paikka - Viron maalaisarkkitehtuuria ja kyläelämää esittelevä Viron ulkoilmamuseo.
Museon 14 talossa saa katsauksen siitä, kuinka elivät 1700-1900-luvulla varallisuudeltaan erilaiset perheet. Kuten oikeassa kylässä ikäänkin, on myös täällä kirkko, kievari, koulutalo, myllyjä, paloasema, kyläkauppa ja meren rannalla verkkomajat. Museosta voit ostaa mukaan käsityötä, ajaa hevosella tai kokeilla maalaiskievarissa Viron kansallisruokia.
Tekemistä ja oppimista on täällä jokaisena vuodenaikana.
Tallinna Card'in haltijat voivat käyttää maksutta audio-opasta.
VIRON ULKOMUSEO ON AVOINNA YMPÄRI VUODEN JOKA PÄIVÄ
(poislukien 24.-25. ja 31. joulukuuta)
KESÄKAUDELLA 23. huhtikuuta - 28. syyskuuta
Talot, Kuien koulu ja Laun kyläkauppa klo 10-18.
Kolun kievari klo 11-20.
Museon puisto ja käsityömyymälä klo 10-20.
HINNASTO
KESÄKAUDELLA 23. huhtikuuta - 28. syyskuuta
Aikuisten liput 8 € / Alennuslippu 5 € / Perhelippu 16 €
TALVIKAUDELLA 29. syyskuuta - 22. huhtikuuta
Aikuisten liput 6 € / Alennuslippu 4 € / Perhelippu 12 €
VUOSILIPPU Yksilöllinen 30 € / Perhelippu 55 €
Karttalinkki ja ajo-ohjeita: http://evm.ee/fin/yhteystiedot
Museon kotisivut: http://evm.ee/fin/etusivu
Tietoa: https://www.visitestonia.com/fi/viron-ulkoilmamuseo

Merimuseon lentosatama, Kalamaja, Tallinna
Viron suositun museo on merimuseo!
Lentosataman vesitasohallissa sijaitsee Englannissa rakennettu Lembit-sukellusvene, vesitaso Short 184, Maasilinn-laivan hylky (joka on vanhin Viron aluevesiltä löydetty hylky) sekä paljon aitoja purjelaivoja, veneitä ja merimiinoja. Museossa on lisäksi kahvila MARU, lasten alue, museokauppa, elokuvasaleja, simulaattoreita ja paljon muuta mielenkiintoista. Satamassa sijaitsee 100 vuotta vanha jäänmurtaja Suur Tõll, muita museolaivoja sekä lasten leikkikenttä.
Lentosataman aukioloajat:
toukokuusta syyskuuhun: ma–su klo 10–19
lokakuusta huhtikuuhun: ti–su klo 10–18
Lipunmyynti suljetaan puoli tuntia ennen museon sulkemista.
Valtiollisina juhlapäivinä (1.1; 24.2; 25.3; 27.3; 1.5; 15.5; 23.-24.6; 20.8; 26.12), 23.12; 31.12 avoinna klo 10.00–17.00
24.–25.12. suljettu!
Lentosataman piha-alue on avoinna klo 10–22.
Lentosataman näyttely on varustettu viron-, englannin- ja venäjänkielisin opastein. Museon kassasta saat tietovihkosia myös muilla kielillä.
Lentosatamassa on mukava liikkua myös lastenvaunujen kanssa ja pyörätuolilla.
Lentosatama on suuri ja mielenkiintoinen. Vierailuun kannattaa varata vähintään kaksi tuntia!
Katso lisää: http://lennusadam.eu/fi/

Ahhaa-tiedekeskus, Tartto
Ahhaa Uudistettu versio Heurekasta toimii yli 3 000 neliön halleissa Emajoen rannalla. Kiertävässä näyttelyssä voi muun muassa oppia vakoilijan tehtäviä. Tiedekeskuksen naapurissa on Aura-vesipuisto, jonne saa alennusta.
Liput: http://www.ahhaa.ee/lipputieto
Avoinna su–to 10–19, pe-la 10–20.
http://www.ahhaa.ee/mita-on-tekeilla

Viron maantiemuseo Teemeistri, Varbuse küla, Kanepi vald, Põlva maakond
Vuosisatoja vanha, mutkainen ja kumpuileva postitie vie vuodelta 1863 peräisin olevalle Varbusen postiasemalle. Postiasemalla oli aikoinaan talli 33 hevoselle ja sieltä järjestettiin säännöllistä postinkuljetusta Tarton ja Võrun välillä. Nykyään vanhassa mutta hyvin säilyneessä kievarikokonaisuudessa toimii Viron maantiemuseo. Tallinnasta n. 240km, Tartosta n. 48km etelään.
Historiallinen Varbusen postiasema ja moderni ulkoilmanäyttelykeskus TEEAEG esittelevät interaktiivisten näyttelyiden kautta teiden ja liikkumistapojen kehitystä.
Löytämisen iloa tarjoaa todellinen miniliikennekaupunki, suuri valikoima kaksipyöräisiä, hieno konehalli, mukaansa tempaavat näyttelyt ja historiallisella tiealueella voi kulkea ajassa.
Kesällä järjestetään useita suurtapahtumia ja elokuussa kesäteatteria.
Avoinna: Toukokuu - Syyskuu: Tiistai - Sunnuntai 10-19
Lokakuu - Huhtikuu: Tiistai - Lauantai 11-15
http://www.maanteemuuseum.ee/

15.07.2016 - 27.08.2017, klo 10:00 - 18:00 Viron viikinkiajan löydökset, Paks Margareeta, Tallinna
Viikinkiaikaa esittelevä näyttely esittelee tähän asti vain arkeologien pöydillä olleita harvinaisia esineitä. Näyttely käsittelee viikinkiaikaa uudesta näkökulmasta ja esittelee Viron osaa Pohjois-Eurooppaa ja Arabiaa yhdistäneen kauppatien osana - olimme suurempi, vaikuttavampi ja itsenäisempi kuin aiemmin on uskottu.
Paikalliset asukkaat osallistuivat aktiivisesti kaupankäyntiin, minkä vuoksi Viron maan uumeniin on jäänyt viikinkiajasta runsaasti upeaa ja tieteellisesti arvokasta materiaalia. Löydettyjä aarteita ovat tähän asti nähneet omin silmin vain harvat ja näyttelyssä voi tutustua hiljattain maan uumenista löydettyihin esineisiin, joita ei vielä ole nähty.
https://www.visitestonia.com/fi/nayttely-viron-viikinkiajan-loydokset

22.7. - 9.9. Kesätapahtumat Narvan jokipromenadilla, Narva
Narva Linna Arenduse ja Ökonoomika Amet järjestää kesäaikaan 28.5.2016 alkaen Narvan jokipromenadilla tapahtumasarjan.
Promenadin tapahtumasarjan ohjelmassa on konsertteja, sirkusesityksiä, katuteatteria, taidenäyttelyitä, luovia työpajoja, lasten ohjelmaa, kisoja. Tapahtumien aikaan promenadin alueella tarjotaan palveluja (matkamuistojen, ilmapallojen, kuvien myynti, jousiammunta, kolikon taonta). Tapahtumat järjestetään promenadin alueella Sõpruse-sillalta Narvan satamaan, mukaan luettuna Päikese-aukio, Dahlbergin lava, Pimeaian rinne.
https://www.visitestonia.com/fi/kesatapahtumat-narvan-jokipromenadilla

16. – 19.08. UIT-kaupunkifestivaali, Tarto
UIT on monitieteinen festivaali, joka esittelee ympäristötietoisen taiteen johdolla Tarttoa. Tarton symbolisia paikkoja katsellaan uusin silmin toivoen samalla, että kaupunkilaiset, jotka eivät millään ehdi gallerioihin, ottaisivat osaa.
Festivaali haluaa tarjota taiteellisia elämyksiä kaikille kaupunkilaisille ja meidän mielestä se onnistuu vain julkisessa tilassa, joko kaupungin pääväylillä tai ei kenenkään mailla. Oleelliseksi aspektiksi on myös kaupunkiin suunniteltavien installaatioiden ja performanssien yleisöystävällisyys - haluamme tuoda yleisölle esityksiä, jotka muuten puhuttelisivat vain harvaan valittuja henkilöitä.
www.uit.ee
https://www.visitestonia.com/fi/kaupunkifestivaali-uit-2017

17. - 20.08.Emajoen festivaalit, Emajoki, Tarto
Tarttoa on oikeutetusti kutsuttu Emajoen kaupungiksi. Suur-Emajoki alkaa Võrtsjärvestä ja laskee 100 km matkan jälkeen Peipsiin. Ihmiset ovat aina olleet ja ovat myös nyt tekemisissä Emajoen kuin luonnollisen rajan kanssa. Useista syistä on ollut tarve ylittää joki, liikkua joella, tulva-aikaan pelätä tulvia. Emajoen verkkainen virtaus sopii hyvin veneilyyn ja kalaisa joki houkuttelee rannoille kalastajia. Emajoki ansaitsee kerran vuoteen festivaalit, jolloin tullaan yhteen ja katsellaan, kun veneet liikkuvat jokiparaatissa yhtenäisessä pitkässä rivissä.
https://www.visitestonia.com/fi/emajoen-festivaalit-2017

18. - 19.08. Võrun kaupunki täyttää 228 vuotta, Võru
Võrun kaupunki juhlistaa vuosipäiväänsä elokuun kolmannella viikolla, sillä 21. elokuuta 1784 tehtiin tiettäväksi kenraalikuvernöörin ilmoitus kaupungin sijaintipaikasta, joka oli Võrun kartano, ja että kaupungin nimeksi tulee Võru. Juhlapäivänä musiikki ja taide täyttävät Võrun.
https://www.visitestonia.com/fi/vorun-kaupunkipaivat

18. – 20.08. Kiviõlin motofestivaalit, Kiviõli
Moottoriurheilun huipputapahtuma
http://motokross.ee/fi/

19.08. VANAMÕISA KÄSITÖÖLAAT, Käsityömarkkinat Vanamõisassa, Vanamõisa küla, Vanamõisa vabaõhukeskus, Saue vald (Tallinnasta lounaaseen, lähellä Keilaa)
Markkinatapahtumassa luvassa parasta virolaista luomuruoka, aitoa käsityötä sekä viihdeohjelmaa.
Markkinoilla myy tuotteitaan yli 400 käsityöläistä ja luomuruoan tuottajaa. Markkinoilla on erittäin monipuolinen ja runsas tuotevalikoima. Jännittävät käsityöpajat ovat toiminnassa koko päivän.
Suuressa ruokateltassa myy tuotteitaan lähes 80 parasta maalais- ja luomuelintarvikkeiden pientuottajaa eri puolilta Viroa. Kaikki vieraat ovat tervetulleita maistamaan uuden sadon maukkaita antimia ja nauttimaan aidosta virolaisesta maalaisruoasta ja maalaistunnelmasta.
Markkinavieraat voivat päivän aikana osallistua askartelutoimintaan, lisäksi nauttia korkealaatuisesta viihdeohjelmasta. Illalla konsertoivat kuuluisat virolaiset artistit Karl-Erik Taukar ja Liis Lemsalu.
Markkinat pidetään 19.8 Vanamõisan urheilukeskuksessa, 30 minuutin ajomatkan päässä Tallinnan keskustasta. Ohjelma alkaa klo 10:00, tapahtuma päättyy klo 22:00.
Tapahtuman kotisivu www.kasitoolaat.ee
https://www.visitestonia.com/fi/vanamoisa-kasitoolaat

20.08. 11.Tarton rullaluistelumaraton (42, 21 ja 10 km), Tartu, Start ja finiš on Tartus Narva mnt-l Jänese ja Vahi tn vahelisel lõigul
Skandinavian ja Baltian suurimmassa rullaluistelutapahtumassa urheilun ystäviä odottavat maraton- ja puolimaratonradat. Päivä ennen päämatkoja on ohjelmassa myös vauhdikas sprinttikisa sekä perheen pienemmille tarkoitetut lasten kisat.
https://www.visitestonia.com/fi/11-tarton-rullaluistelumaraton-42-21-ja-10-km
https://www.tartumaraton.ee/

20.08. Hapankurkkufestivaali, Pärnu maakond, Tahkuranna küla
Kurkku, kala ja käsityö ovat olleet rannikkolaisten seuralaisina jo vuosisatoja… Jotta nuo kolme toisiinsa liittyvää sanaa ja niihin liittyvät toimet eivät koskaan lakkaisi, Tahku rannnarahvas-yhdistys järjestää Hapankurkkufestivaalin. Juhlapäivänä jaetaan mielenkiintoisia reseptejä ja silloin voi maistaa sekä kurkkua että kalaa. Avoinna on useita työpajoja. Odotamme sinua osallistumaan perheesi kanssa, koska toimintaa riittää kaikille koko päivän ajan!
http://www.rannatee.ee/events/pickle-festival

24. – 26.08. Aparaaditehas-korttelin festivaali, Tarto
Toisen kerran järjestettävät Aparaattitehtaan festivaalit tarjoavat neljän päivän sisällä runsaan kulttuuriohjelman, johon on yhdistetty paikan asukkaiden tarjoama yöleffa, kirpputori, ateriapalvelut, katu-urheilutapahtumat ja musiikki. Erilaisia tapahtumia järjestetään rakennuksen sisällä, pihalla ja tänä vuonna myös tehdasalueen ulkopuolella, joten festivaalirytmien aallot vyöryvät Kastani-Vaksali-korttelin katujen, pihojen ja kujien yli.
www.aparaaditehas.ee
https://www.visitestonia.com/fi/aparaattitehtaan-festivaali-2017

26.08. Muinaistulien yö, koko Viro
http://www.ancientlights.eu/fi

26.08. Kallasten kala- ja sipulimarkkinat 2017, Kallaste (Peipsin rannalla, Tartosta koilliseen)
Kallasten kala- ja sipulimarkkinoista on tullut yksi Peipsin rannan suurimmista perinteisistä kesän päätöstapahtumista. Joka vuosi elokuun viimeisenä viikonloppuna matkustaa Kallasteelle ihmisiä kaikkialta Virosta ja naapurimaista. Myyjät ovat tuoneet markkinoille erilaisia tuotteita, joista kuuluisin on kuitenkin Peipsin sipuli.
Markkinoilla on myynnin lisäksi myös monipuolinen kulttuuriohjelma. On mahdollista osallistua käsityötupiin, tarjolla on todellista ja aitoa kalasoppaa, järjestetään veneajeluja Peipsillä ja lasten esityksiä. Päivän päättää ilotulitus ja tanssit.
http://www.sibulatee.ee/
https://www.visitestonia.com/fi/kallasten-kala-ja-sipulimarkkinat-2017

26.08., klo 10:00 - 18:00 Telliskivin kirppufestivaali, Põhja-Tallinna, Telliskivi, Tallinna
Viron suurin kierrätysfestivaali Telliskivin kirppufestivaali tulee jälleen!
Kirppufestivaali on jo vuosia ollut Viron suurin kierrätykseen keskittynyt tapahtuma. Kirpputorilla avaa yhden päivän ajaksi myyntipisteen yli 400 myyjää. Myydään kierrätykseen meneviä tuotteita, design-tuotteita sekä antiikkia.
Sen lisäksi avoinna on suuri ruoka-alue, josta voi ostaa katuruokaa ja paikallisten maatilojen ja luomutuottajien tuotteita. Lavalla on esityksiä ja konsertteja. Kyseessä on alkoholiton perhefestivaali, jossa on paljon tekemistä myös lapsille.
https://www.visitestonia.com/fi/telliskivi-kirbufestival-2017-telliskivin-kirppufestivaali-2017
http://telliskivi.eu/en/

26.08., klo 19:00 Muinaistulien yö lentosatamassa, Lennusadam, Tallinna
Perinteinen muinaistulien yö lentosatamassa.
Monipuolinen ohjelma ulkoalueella ja auringon laskiessa sytytetään muinaisten tapojen mukaan rannan tulet, jotka johdattavat kaukaisilla vesillä seilaavat merimiehet takaisin kotiin.
http://meremuuseum.ee/lennusadam/fi/
https://www.visitestonia.com/fi/muinaistulien-yo-2017-tallinnan-lentosatamassa

26.08. - 27.08. Pärnu Maitsete Uulits (Pärnun makukatu) - Katuruokafestivaali, Pärnu maakond, Pärnu
Yhdellä kesäpääkaupungin aktiivisimmista kaduista järjestetään kesäisenä elokuun viikonloppuna todellinen matka makuparatiisiin. Supeluse-kadulle tulee lähemmältä ja kauempaa suurempia ja pienempiä ruokarekkoja, joissa tarjotaan kaikenlaista hyvää syötävää. Avainsanoiksi ovat tuore, moderni, jännittävä ja tietysti erittäin maukas katuruoka, joka on valmistettu kausittaisista, terveellisistä ja suositeltavasti paikallisista raaka-aineista. Ota ruoka ja juoma mukaasi ja liike eteenpäin!

26. - 27.08. Lüübnitsan sipuli- ja kalamarkkinat, Lüübnitsa küla, (Tartosta kaakkoon, lähellä Räpinaa)
Kesäiset Setukaismaan sadot – kala ja vihannekset – ovat valmiita myyntiin. Kunnia-asemassa ovat sipuli- ja valkosipuliletit. Vierailijat voivat ostaa mukaan käsitöitä ja osallistua ruoka- ja valokuvauskursseille. Lapsilla on jännittävää seurata, kuinka miehet vuolevat puuta ja olla vaikka sepän oppipoikana.
http://www.visitsetomaa.ee/index.php?id=events&event_id=752263
https://www.visitestonia.com/fi/luubnitsan-sipuli-ja-kalamarkkinat

26.08. - 27.08. Kesä purkkiin, Ida-Viru maakond, Narva
Kesäkauden lopputapahtumassa kilpaillaan lauantaina suolaisten ja sunnuntaina makeiden säilykkeiden valmistuksessa. Kaikki on tuoretta sekä kypsyy samassa nuotioilla porisevissa kattiloissa, vieraiden ei jää tehdä muuta kuin maistaa ja arvioida kilpailevia säilykkeitä. Kilpailun grand prix on damaskolaisesta teräksestä valmistettu veitsi.
https://www.visitestonia.com/fi/kesa-purkkiin

26 – 27.08. Sipuli- ja kalafestivaali, Lüübnitsa, Põlvamaa
Kesäiset Setukaismaan sadot – kala ja vihannekset – ovat valmiita myyntiin. Kunnia-asemassa ovat sipuli- ja valkosipuliletit. Vierailijat voivat ostaa mukaan käsitöitä ja osallistua ruoka- ja valokuvauskursseille. Lapsilla on jännittävää seurata, kuinka miehet vuolevat puuta ja olla vaikka sepän oppipoikana.
https://www.visitestonia.com/fi/luubnitsan-sipuli-ja-kalamarkkinat

Ylös!

   Syyskuu 2017

Tarkista tietojen, esim. ajankohdan paikkaansapitävyys. Olemme koonneet tietoja eri lähteistä ja tapahtumien ennakkotiedoista, jotka ovat myöhemmin saattaneet muuttua...

Eesti Rahva Muuseum (Viron kansallismuseo), Muuseumi tee 2, Tarto
Viron kansallismuseo on kansallismuseona virolaisuuden tulkitsija, kansan perusarvojen kantaja ja jatkuvuuden haltija. Vieraille avautuu sekä esineellinen että virtuaalinen maailma, joka kutsuu löytämään, tietämään ja osallistumaan itse kaikkeen.
Museossa on kaksi perusnäyttelyä. "Kohtumised" ("Tapaamiset") on näyttely tavallisista virolaisista, jotka ovat eläneet maassa eri aikoina. Näyttely "Uurali kaja" ("Uralin kaiku") esittelee suomalaisugrilaisten ja samojedien perinteistä arkikulttuuria.
Näyttelyosion lisäksi rakennuksessa on elokuva- ja konferenssisali, black box -teatteri, kahvila, ravintola ja museomyymälä.
Ajankohdat ja hinnat
01.01–31.12
Tiistai, torstai–sunnuntai: 10:00 - 19:00
Keskiviikko 10:00 - 21:00
Maanantai Suljettu
Aikuinen: alkaen 12 €, Lapsi: alkaen 8 €
http://www.erm.ee/en
https://www.visitestonia.com/fi/eesti-rahva-muuseum-viron-kansallismuseo

Eläintarhaan!
tkTallinZoo Tallinnan eläintarhaan pääsee busseilla nro. 21, 21B ja 22 sekä johdinautoilla nro. 6 ja 7.
Sisäänkäynnit sijaitsevat osoitteissa Ehitajate tee 150 ja Paldiski mnt. 145. Syksyisin syys-lokakuu avoinna 10-18, lipunmyynti 9-17m, sisätilat maanantaisin suljettu. Talviaikana marras-helmikuussa avoinna 10 - 16, lipunmyynti 9 - 15, sisätilat maanantaisin suljettu.
Huom! Eläintarha on avoinna myös juhlapyhinä.
Eläintarhan uudet nettisivut ovat nyt myös suomeksi:
tallinnzoo.ee/fi

Viron ulkoilmamuseo, Rocca al Mare, Tallinna
Vain 15 minuutin ajomatkan päässä Tallinnan keskustasta sijaitsee ihastuttava paikka - Viron maalaisarkkitehtuuria ja kyläelämää esittelevä Viron ulkoilmamuseo.
Museon 14 talossa saa katsauksen siitä, kuinka elivät 1700-1900-luvulla varallisuudeltaan erilaiset perheet. Kuten oikeassa kylässä ikäänkin, on myös täällä kirkko, kievari, koulutalo, myllyjä, paloasema, kyläkauppa ja meren rannalla verkkomajat. Museosta voit ostaa mukaan käsityötä, ajaa hevosella tai kokeilla maalaiskievarissa Viron kansallisruokia.
Tekemistä ja oppimista on täällä jokaisena vuodenaikana.
Tallinna Card'in haltijat voivat käyttää maksutta audio-opasta.
VIRON ULKOMUSEO ON AVOINNA YMPÄRI VUODEN JOKA PÄIVÄ
(poislukien 24.-25. ja 31. joulukuuta)
KESÄKAUDELLA 23. huhtikuuta - 28. syyskuuta
Talot, Kuien koulu ja Laun kyläkauppa klo 10-18.
Kolun kievari klo 11-20.
Museon puisto ja käsityömyymälä klo 10-20.
HINNASTO
KESÄKAUDELLA 23. huhtikuuta - 28. syyskuuta
Aikuisten liput 8 € / Alennuslippu 5 € / Perhelippu 16 €
TALVIKAUDELLA 29. syyskuuta - 22. huhtikuuta
Aikuisten liput 6 € / Alennuslippu 4 € / Perhelippu 12 €
VUOSILIPPU Yksilöllinen 30 € / Perhelippu 55 €
Karttalinkki ja ajo-ohjeita: http://evm.ee/fin/yhteystiedot
Museon kotisivut: http://evm.ee/fin/etusivu
Tietoa: https://www.visitestonia.com/fi/viron-ulkoilmamuseo

Merimuseon lentosatama, Kalamaja, Tallinna
Viron suositun museo on merimuseo!
Lentosataman vesitasohallissa sijaitsee Englannissa rakennettu Lembit-sukellusvene, vesitaso Short 184, Maasilinn-laivan hylky (joka on vanhin Viron aluevesiltä löydetty hylky) sekä paljon aitoja purjelaivoja, veneitä ja merimiinoja. Museossa on lisäksi kahvila MARU, lasten alue, museokauppa, elokuvasaleja, simulaattoreita ja paljon muuta mielenkiintoista. Satamassa sijaitsee 100 vuotta vanha jäänmurtaja Suur Tõll, muita museolaivoja sekä lasten leikkikenttä.
Lentosataman aukioloajat:
toukokuusta syyskuuhun: ma–su klo 10–19
lokakuusta huhtikuuhun: ti–su klo 10–18
Lipunmyynti suljetaan puoli tuntia ennen museon sulkemista.
Valtiollisina juhlapäivinä (1.1; 24.2; 25.3; 27.3; 1.5; 15.5; 23.-24.6; 20.8; 26.12), 23.12; 31.12 avoinna klo 10.00–17.00
24.–25.12. suljettu!
Lentosataman piha-alue on avoinna klo 10–22.
Lentosataman näyttely on varustettu viron-, englannin- ja venäjänkielisin opastein. Museon kassasta saat tietovihkosia myös muilla kielillä.
Lentosatamassa on mukava liikkua myös lastenvaunujen kanssa ja pyörätuolilla.
Lentosatama on suuri ja mielenkiintoinen. Vierailuun kannattaa varata vähintään kaksi tuntia!
Katso lisää: http://lennusadam.eu/fi/

Ahhaa-tiedekeskus, Tartto
Ahhaa Uudistettu versio Heurekasta toimii yli 3 000 neliön halleissa Emajoen rannalla. Kiertävässä näyttelyssä voi muun muassa oppia vakoilijan tehtäviä. Tiedekeskuksen naapurissa on Aura-vesipuisto, jonne saa alennusta.
Liput: http://www.ahhaa.ee/lipputieto
Avoinna su–to 10–19, pe-la 10–20.
http://www.ahhaa.ee/mita-on-tekeilla

Viron maantiemuseo Teemeistri, Varbuse küla, Kanepi vald, Põlva maakond
Vuosisatoja vanha, mutkainen ja kumpuileva postitie vie vuodelta 1863 peräisin olevalle Varbusen postiasemalle. Postiasemalla oli aikoinaan talli 33 hevoselle ja sieltä järjestettiin säännöllistä postinkuljetusta Tarton ja Võrun välillä. Nykyään vanhassa mutta hyvin säilyneessä kievarikokonaisuudessa toimii Viron maantiemuseo. Tallinnasta n. 240km, Tartosta n. 48km etelään.
Historiallinen Varbusen postiasema ja moderni ulkoilmanäyttelykeskus TEEAEG esittelevät interaktiivisten näyttelyiden kautta teiden ja liikkumistapojen kehitystä.
Löytämisen iloa tarjoaa todellinen miniliikennekaupunki, suuri valikoima kaksipyöräisiä, hieno konehalli, mukaansa tempaavat näyttelyt ja historiallisella tiealueella voi kulkea ajassa.
Kesällä järjestetään useita suurtapahtumia ja elokuussa kesäteatteria.
Avoinna: Toukokuu - Syyskuu: Tiistai - Sunnuntai 10-19
Lokakuu - Huhtikuu: Tiistai - Lauantai 11-15
http://www.maanteemuuseum.ee/

02.09. - 03.09. Jüri Jaansonin kahden sillan juoksu, Vaasa park, Jaansoni rada, Pärnu
Kesäpääkaupunki muuttuu taas Viron urheilupääkaupungiksi, koska juuri nyt järjestetään soutajalegenda Jüri Jaansonin nimeä kantava kahden sillan juoksu. Koko viikonlopun kestävä urheilujuhla tarjoaa tekemistä koko perheelle. Ensimmäisenä päivänä järjestetään lasten ja nuorten juoksut ja urheilumarkkinat. Toisena päivänä annetaan lähtölaukaus Jüri Jaansonin kahden sillan juoksulle, retkelle ja pyörätuoliajelulle. Kansainvälinen 10 kilometrin pituinen rata kulkee Pärnu-joen rannoilla. Viron kaupunkijuoksusarjaan kuuluvan juoksun järjestää Pärnu Kahe Silla Klubi.
www.2silda.ee

04. - 10.09. Saarenmaan ruokafestivaalit, Kuressaare, Saarenmaa
Hyvät saarenmaalaiset maut sekoitetaan yhteen syyskuussa järjestettävillä Saarenmaan ruokafestivaaleilla. Tapahtuma tuo hyvän ruoan saarenmaalaisille lähemmälle ja esittelee maakunnan ruokakulttuuria suuremmalle yleisölle. Sekä saarenmaalaiset että tietenkin myös kaikki vieraamme ovat odotettuja ottamaan osaa viikon kestävästä jännittävästä ohjelmasta.
https://www.visitestonia.com/fi/saarenmaan-ruokafestivaalit

05. - 09.09. Virolaisen teatterin festivaali Draama, Tarto
Syyskuun alussa valloittaa Tarton taas Draama-festivaali. Se on kuraattorifestivaali. Ohjelmistossa on Eestin teatterin parhaat ja kiinnostavimmat esitykset. Festivaalien pääohjelman, jonka aihe selviää vasta toukokuussa, lisäksi on tarjolla myös jännittävä sivuohjelma, erilaisia musiikkitapahtumia ja mukavia tuokioita festivaalin aikana avattavissa kerhotiloissa.
http://draama.ee/
https://www.visitestonia.com/fi/virolaisen-teatterin-festivaali-draama-2017

08. - 09.09 Pärnun kasvimarkkinat, Vallikääru, Pärnu
Pärnun kasvimarkkinat järjestetään kaksi kertaa vuodessa – keväällä ja syksyllä. Markkina-alue sijaitsee Pärnun keskustassa Vallikraavin (vallihaudan) varrella Markkinoilla myydään puutarhaan ja kasveihin liittyviä aiheita: siemenet, taimet, puutarhatuotteet, hunaja, puutarhatyökalut, puutarhatekniikka, puutarhakalusteet, puutarhakoristeet jne.
Kuten tavallista, voi syysmarkkinoilta ostaa mukaan tuoreita Virossa kasvatettuja hedelmiä – omenien ja vadelmien lisäksi viinimarjoja, vesimeloneita, meloneita yms. Päivälipun hinta 1 €.
http://www.parnuaiaklubi.ee/fi/
https://www.visitestonia.com/fi/parnun-kasvimarkkinat

08. - 09.09 Karksin hunajafestivaali, Karksi-Nuia
Koko perheen tapahtuma mehiläishoitajille ja hunajan ystäville. Festivaalin avaa perjantainen konserttiohjelma Karksin Pietarin kirkossa, ja sitä seuraa päivä täynnä tapahtumia. Lauantaina voi kuunnella luentoja mehiläishoidosta, maistaa ja ostaa hunajaa ja hunajatuotteita, osallistua erilaisiin työpajoihin, tutustua näyttelyihin. Illan päättää tunnelmallinen konsertti.
https://www.visitestonia.com/fi/karksi-nuian-hunajafestivaali

08.09 - 10.09. SEB-pankin Tallinnan maraton, Tallinna
Vaikka Tallinna onkin maailman suurkaupunkien joukossa pieni, kuuluu se kaupunkimaratoninsa ansiosta varmasti niiden joukkoon. SEB-pankin Tallinnan maratonilla voimme esitellä kaunista pääkaupunkiamme vieraillemme. Kaunis kilparata kiertää monen erilaisen alueen halki . Juoksua ei kuitenkaan ole tarkoitettu vain ulkomaalaisille vaan myös kaikille virolaisille. Kaikkiin juoksumatkoihin yhteensä osallistuu noin parikymmentätuhatta juoksijaa, osallistujia on yleensä noin 50 valtiosta.
http://www.jooks.ee/en/tallinn-marathon/
https://www.visitestonia.com/fi/seb-pankin-tallinnan-maraton-2017

09.09., klo 09:00 - 15:00 XXVIII Türin syysmarkkinat, Türi
Vaikkei Türin lukuisissa puistoissa olekaan vielä syksyn ruskaa, keskikaupungin puistoteillä pidetään Türin syysmarkkinat. Tervetulleita ovat kaikki, jotka tarjoavat puutarhansa tai peltonsa antimia tai haluavat hankkia niitä talven varaksi. On myös otollinen aika hankkia kotipihalle uusia taimia ja monivuotisia kasveja. Markkinoiden aikana järjestetään käsityö- ja puutarhanäyttelyjä.
https://www.visitestonia.com/fi/xxviii-turin-syysmarkkinat

09.09., klo 18:00 - 22:00 Kuressaaren katupiknik, Kuressaare, Saarenmaa
Tule nauttimaan Kuressaaren katupiknikistä!
Kuressaaren Lossi-katu peittyy piknikpöytiin vain kerran vuodessa. Ihmiset nauttivat mukaan ottamiaan ruokia ja juomia ja tanssivat tanssimusiikin tahtiin. Jos Sinulla ei ole piknikvarusteita, niin kadun varrella olevat kahvilat ovat valmiina palvelemaan piknikillä olevia.
Olemme kuin yksi perhe - piknik yhdistää kaikki saarenmaalaiset, muhulaiset ja vieraamme!
https://www.visitestonia.com/fi/kuressaaren-katupiknik

10.9. Rogosin kartanon syysmarkkinat. Rogosin kartano, Võrun maakunta.
www.rogosi.ee

16.9. Paunveren näyttely ja markkinat. Palamuse, Jõgevan maakunta.
Suuri syyssadon näyttely ja markkinat sekä tiivis kulttuuri- ohjelma. Markkinoilla myydään käsitöitä sekä maatalous- ja puutarhatuotteita.

16.9. Sipulitien kahvilapäivä (Puhvetite Päev). Sipulitie.
Sipulitiellä avataan yhdeksi päiväksi paikalliset pihat, joissa pidetään kahviloita. Tarjolla on herkullisia paikallisia ja itse- valmistettuja herkkuja paikan päällä nautittavaksi sekä mukaan otettavaksi.

18.–24.9. Tarton syyspäivät 2017. Tartto.
Tarton opiskelijapäivien syysjuhla, joka kestää koko viikon.
Syyspäiville odotetaan sekä opiskelijoita, tarttolaisia että kaukaisempia vieraita.
www.studentdays.ee

20.09 - 24.09. Matsalun luontoelokuvafestivaalit, Haapsalu, Lihula
Festivaalien tavoite on esitellä yleisölle uusia luontoelokuvia ja tunnustaa niiden tekijöitä. Lisäksi luontovalokuvanäyttelyt ja –työpajat muodostavat oman perinteisen osansa festivaalia.
Festivaali on saanut nimensä sen toisen pitopaikan Lihulan ympäristössä sijaitsevan Matsalun kansallispuiston mukaan. Alue on tiettävästi yksi Euroopan suurimmista lintujensuojelualueista.
Vuonna 2012 luontoelokuvat kilpailevat kahdessa teemasarjassa:
1. Luonto
2. Ihminen ja luonto
https://www.visitestonia.com/fi/matsalun-luontoelokuvafestivaalit

22-24.9. Moto Show, Tarto
Uudet autot, varaosat, kuljetus, logistiikka, viritys, vanhaa teknologiaa harrastus autoja ym ym
Paikka: Fr. R. Kreutzwaldi 60, 51014 Tartu

23.9. Haanja100 MTB 2017. Haanja, Võrun maakunta.
Maastopyöräkilpailut 100 kilometrin ja 100 mailin (160,9 km) reiteillä.
www.haanja100.ee

23.–24.9. Japanilaisen popkulttuurin nuorisofestivaali AniMatsuri 2017. Tartto.

23.–24.9. 20. Tarton pyörämaraton
Maailmassa kolmanneksi suurin maastopyörämaraton tarjoaa osallistumisriemua useille ikäryhmille ja eritasoisille pyöräilijöille - yhteensä maratonista ottaa osaa noin 8000 pyöräilijää. Päämatkat pituuksiltaan 89 ja 40 km vievät kilpailijat kaupungin melusta kauemmaksi, Etelä-Viron vaihteleviin maastoihin. Viikkoa ennen päätapahtumaa järjestetään joukkueiden Tarton viestipyörämaraton. Perheen pienimpiä odottavat lasten pyöräilyt.

Tartu, Tähtvere Spordipark
Tarton pyörämaratonin lasten tapahtumat - TILLUsõit ja MINImaraton
23.09.2017, 11:00
Otepää linn, Tehvandi Spordikeskuse Staadion

Tarton pyörämaraton (89/40 km)
24.09.2017, 10:00 - 18:30
Uderna küla, Tartumaa Tervisespordikeskus

Tarton pyörämaraton - loppu ja palkinnonjako
24.09.2017, 12:30
https://www.tartumaraton.ee/
https://www.visitestonia.com/fi/20-tarton-pyoramaraton

24.-29.9. Tutkijoiden yö 2017 -festivaali. Tartto, koko Viro.
Kaikilla suurilla ja pienillä tieteen ystävillä on mahdollisuus kurkistaa salaisiin laboratorioihin ja huipputeknologiayri- tyksiin. Kaupunkitilaan ilmestyy tiedekupoleita, tunnelmal- lisia näyttelyjä, tiedeteatterin esityksiä ja työpajoja.
www.teadlasteöö.ee

29. - 30.09. Kihnun viulufestivaali, Linaküla, Kihnu rahvamaja Kihnussa on asunut erittäin hyviä ja taitavia viuluniekkoja sekä viulunrakentajia. Onneksi meillä on aika paljon nauhoitteita, jotka antavat aavistaa menneiden aikojen viulunsoiton tasoa, tyyliä ja omaperäisyyttä. Viulufestivaali tarjoaa kihnulaisille mahdollisuuden tutustua uudelleen saarensa perinteeseen. Tapahtumassa voi kuulla Viron parhaita viulisteja Kihnun viulunsoittoperinnettä vaalimassa.
Festivaalipäivät ovat täynnä keskusteluja perinnemusiikin opetuksesta, soitosta ja konserteista. Jokaisella vierailijalla on oivallinen mahdollisuus tutustua Kihnun asukkaiden kulttuuriin ja saaren ihmeelliseen luontoon.
https://www.visitestonia.com/fi/kihnun-viulufestivaali
30.09. VIII Türin omenafestivaali, Järva maakond, Türi
Kahteksan kerran järjestettävillä Türin omenafestivaaleilla voi ostaa ja maistaa omenoita ja kysyä vinkkejä omenanviljelijöiltä. Tarjolla on leivoksia, säilykkeitä, pikkupurtavia, juomia, taimia ja kaikkea muuta omenaan liittyvää. Festivaalivieras voi osallistua koulutuksiin ja omenatuotteiden kilpailuihin, katsella kulttuuriohjelmaa ja osallistua omenien grillauksen Viron mestaruuskilpailuihin.
https://www.visitestonia.com/fi/viii-turin-omenafestivaali   Lokakuu 2017

Tarkista tietojen, esim. ajankohdan paikkaansapitävyys. Olemme koonneet tietoja eri lähteistä ja tapahtumien ennakkotiedoista, jotka ovat myöhemmin saattaneet muuttua...

Eesti Rahva Muuseum (Viron kansallismuseo), Muuseumi tee 2, Tarto
Viron kansallismuseo on kansallismuseona virolaisuuden tulkitsija, kansan perusarvojen kantaja ja jatkuvuuden haltija. Vieraille avautuu sekä esineellinen että virtuaalinen maailma, joka kutsuu löytämään, tietämään ja osallistumaan itse kaikkeen.
Museossa on kaksi perusnäyttelyä. "Kohtumised" ("Tapaamiset") on näyttely tavallisista virolaisista, jotka ovat eläneet maassa eri aikoina. Näyttely "Uurali kaja" ("Uralin kaiku") esittelee suomalaisugrilaisten ja samojedien perinteistä arkikulttuuria.
Näyttelyosion lisäksi rakennuksessa on elokuva- ja konferenssisali, black box -teatteri, kahvila, ravintola ja museomyymälä.
Ajankohdat ja hinnat
01.01–31.12
Tiistai, torstai–sunnuntai: 10:00 - 19:00
Keskiviikko 10:00 - 21:00
Maanantai Suljettu
Aikuinen: alkaen 12 €, Lapsi: alkaen 8 €
http://www.erm.ee/en
https://www.visitestonia.com/fi/eesti-rahva-muuseum-viron-kansallismuseo

Eläintarhaan!
tkTallinZoo Tallinnan eläintarhaan pääsee busseilla nro. 21, 21B ja 22 sekä johdinautoilla nro. 6 ja 7.
Sisäänkäynnit sijaitsevat osoitteissa Ehitajate tee 150 ja Paldiski mnt. 145. Syksyisin syys-lokakuu avoinna 10-18, lipunmyynti 9-17m, sisätilat maanantaisin suljettu. Talviaikana marras-helmikuussa avoinna 10 - 16, lipunmyynti 9 - 15, sisätilat maanantaisin suljettu.
Huom! Eläintarha on avoinna myös juhlapyhinä.
Eläintarhan uudet nettisivut ovat nyt myös suomeksi:
tallinnzoo.ee/fi

Viron ulkoilmamuseo, Rocca al Mare, Tallinna
Vain 15 minuutin ajomatkan päässä Tallinnan keskustasta sijaitsee ihastuttava paikka - Viron maalaisarkkitehtuuria ja kyläelämää esittelevä Viron ulkoilmamuseo.
Museon 14 talossa saa katsauksen siitä, kuinka elivät 1700-1900-luvulla varallisuudeltaan erilaiset perheet. Kuten oikeassa kylässä ikäänkin, on myös täällä kirkko, kievari, koulutalo, myllyjä, paloasema, kyläkauppa ja meren rannalla verkkomajat. Museosta voit ostaa mukaan käsityötä, ajaa hevosella tai kokeilla maalaiskievarissa Viron kansallisruokia.
Tekemistä ja oppimista on täällä jokaisena vuodenaikana.
Tallinna Card'in haltijat voivat käyttää maksutta audio-opasta.
VIRON ULKOMUSEO ON AVOINNA YMPÄRI VUODEN JOKA PÄIVÄ
(poislukien 24.-25. ja 31. joulukuuta)
KESÄKAUDELLA 23. huhtikuuta - 28. syyskuuta
Talot, Kuien koulu ja Laun kyläkauppa klo 10-18.
Kolun kievari klo 11-20.
Museon puisto ja käsityömyymälä klo 10-20.
HINNASTO
KESÄKAUDELLA 23. huhtikuuta - 28. syyskuuta
Aikuisten liput 8 € / Alennuslippu 5 € / Perhelippu 16 €
TALVIKAUDELLA 29. syyskuuta - 22. huhtikuuta
Aikuisten liput 6 € / Alennuslippu 4 € / Perhelippu 12 €
VUOSILIPPU Yksilöllinen 30 € / Perhelippu 55 €
Karttalinkki ja ajo-ohjeita: http://evm.ee/fin/yhteystiedot
Museon kotisivut: http://evm.ee/fin/etusivu
Tietoa: https://www.visitestonia.com/fi/viron-ulkoilmamuseo

Merimuseon lentosatama, Kalamaja, Tallinna
Viron suositun museo on merimuseo!
Lentosataman vesitasohallissa sijaitsee Englannissa rakennettu Lembit-sukellusvene, vesitaso Short 184, Maasilinn-laivan hylky (joka on vanhin Viron aluevesiltä löydetty hylky) sekä paljon aitoja purjelaivoja, veneitä ja merimiinoja. Museossa on lisäksi kahvila MARU, lasten alue, museokauppa, elokuvasaleja, simulaattoreita ja paljon muuta mielenkiintoista. Satamassa sijaitsee 100 vuotta vanha jäänmurtaja Suur Tõll, muita museolaivoja sekä lasten leikkikenttä.
Lentosataman aukioloajat:
toukokuusta syyskuuhun: ma–su klo 10–19
lokakuusta huhtikuuhun: ti–su klo 10–18
Lipunmyynti suljetaan puoli tuntia ennen museon sulkemista.
Valtiollisina juhlapäivinä (1.1; 24.2; 25.3; 27.3; 1.5; 15.5; 23.-24.6; 20.8; 26.12), 23.12; 31.12 avoinna klo 10.00–17.00
24.–25.12. suljettu!
Lentosataman piha-alue on avoinna klo 10–22.
Lentosataman näyttely on varustettu viron-, englannin- ja venäjänkielisin opastein. Museon kassasta saat tietovihkosia myös muilla kielillä.
Lentosatamassa on mukava liikkua myös lastenvaunujen kanssa ja pyörätuolilla.
Lentosatama on suuri ja mielenkiintoinen. Vierailuun kannattaa varata vähintään kaksi tuntia!
Katso lisää: http://lennusadam.eu/fi/

Ahhaa-tiedekeskus, Tartto
Ahhaa Uudistettu versio Heurekasta toimii yli 3 000 neliön halleissa Emajoen rannalla. Kiertävässä näyttelyssä voi muun muassa oppia vakoilijan tehtäviä. Tiedekeskuksen naapurissa on Aura-vesipuisto, jonne saa alennusta.
Liput: http://www.ahhaa.ee/lipputieto
Avoinna su–to 10–19, pe-la 10–20.
http://www.ahhaa.ee/mita-on-tekeilla

Viron maantiemuseo Teemeistri, Varbuse küla, Kanepi vald, Põlva maakond
Vuosisatoja vanha, mutkainen ja kumpuileva postitie vie vuodelta 1863 peräisin olevalle Varbusen postiasemalle. Postiasemalla oli aikoinaan talli 33 hevoselle ja sieltä järjestettiin säännöllistä postinkuljetusta Tarton ja Võrun välillä. Nykyään vanhassa mutta hyvin säilyneessä kievarikokonaisuudessa toimii Viron maantiemuseo. Tallinnasta n. 240km, Tartosta n. 48km etelään.
Historiallinen Varbusen postiasema ja moderni ulkoilmanäyttelykeskus TEEAEG esittelevät interaktiivisten näyttelyiden kautta teiden ja liikkumistapojen kehitystä.
Löytämisen iloa tarjoaa todellinen miniliikennekaupunki, suuri valikoima kaksipyöräisiä, hieno konehalli, mukaansa tempaavat näyttelyt ja historiallisella tiealueella voi kulkea ajassa.
Kesällä järjestetään useita suurtapahtumia ja elokuussa kesäteatteria.
Avoinna: Toukokuu - Syyskuu: Tiistai - Sunnuntai 10-19
Lokakuu - Huhtikuu: Tiistai - Lauantai 11-15
http://www.maanteemuuseum.ee/

01.10. Viiking Window 36. Paiden ja Türin kansanjuoksu, Paide, Paide - Türi maantie
Suosittu kansanurheilutapahtuma, joka järjestetään 36. kertaa. Voit osallistua eripituisiin matkoihin ja vaikeusasteiltaan erilaisiin kilpailuihin. Lempimatkastasi saat lisätietoja kilpailun verkkosivuilta.
https://www.visitestonia.com/fi/viiking-window-36-paiden-ja-turin-kansanjuoksu

03. - 09.10. Setukaiskulttuurin Viikko, Meremäe vald, Setomaa eri paikoissa
Silloin jokaisessa Setumaan kunnassa on paljon setukaiskulttuuriin liittyviä tilaisuuksia ja toimintaa, joihin voivat osallistua kaikenikäiset lapset ja aikuiset. Luvassa on erilaisia työpajoja, kilpailuja, tietovisailua, tansseja, Pekon päivän viettoa, tieteellinen kokous jne. Aikataulu selviää pian.
https://www.visitestonia.com/fi/setukaiskulttuurin-viikko

04. – 10.10. Draama-teatterifestivaali, Tarto
www.draama.ee

6.–8.10. Kansainvälinen laulelmafestivaali Lehesaju muusika. Tartto.

07.10. Liivimaan Mikaelin markkinat, Valga
Liivimaan Mikaelin markkinoille odotamme sekä myyjiä että ostajia. Markkinapäivänä on tarjolla myös viihteellistä kulttuuriohjelmaa. Odotamme markkinoille puutarhatuotteiden myyjiä, kasvien ja eläinten kasvattajia, hunajanmyyjiä, käsityömestareita, puuhuonekalujen valmistajia, erilaisten elintarvikkeiden myyjiä, korujen valmistajia jne.
Myyntipaikka on ilmainen, mutta toivomme myyjiltä lahjoitusta suureen arvontaan. Arpojen myynnistä saatu tuotto käytetään jonkin Valgan kulttuurikohteen tukemiseen. Myyntipaikkojen rekisteröinti Valgan kulttuurikeskuksen päivystyksessä puh. 766 9970 tai sähköpostitse info@valgakultuurikeskus.ee.
https://www.visitestonia.com/fi/liivimaan-mikaelin-markkinat

7.10. Tarton kaupunkimaraton. Tartto.
Juoksu- ja liikkumisreittejä jokaiseen makuun – lasten- juoksut, 10 km:n juoksu- ja sauvakävely, 21 km:n puolima- raton ja 42 km:n maraton. www.tartumaraton.ee

07.10. - 15.10. Pärnun kahvilaviikko, Pärnu maakond, Pärnu
Kahvilaviikon puitteissa tarjotaan salaatista, jälkiruoasta ja teekupillisesta tai kahvista koostuvia aterioita hintaan 7 euroa. Kahvilaviikkoon osallistuu 21 Pärnussa toimivaa kahvilaa, joissa erityishuomiota kiinnitetään laatuun, jonka avulla esitellään Pärnun parasta kahvilakulttuuria. Tule nauttimaan maukasta ruokaa, laadukkaita tee- ja kahvijuomia ja löytämään kesäpääkaupungin uudet kahvilat! Odotettuja ovat sekä pärnulaiset että kaupungin vieraat perheineen, ystävineen tai kollegoineen. Huom.! Suosittelemme varaamaan vierailut ennakkoon.
http://kohvikutenadal.ee/parnu-cafe-week/
https://www.visitestonia.com/fi/parnun-kahvilaviikko

10.–14.10. Viljandin kitarafestivaali. Viljandi.
Festivaalilla on mahdollista kuulla erilaisia musiikkityylejä edustavia improvisoivia kitaristeja sekä tutustua erilaisiin improvisointityyleihin, soittotekniikoihin ja kitaratyyp- peihin.
www.viljandiguitar.ee

12. - 15.10. Tarton kansainvälinen vanhan musiikin festivaali, Tarto
Festivaalin keskiössä on itämainen kulttuuri yhdistettynä eurooppalaiseen varhaiseen, ensinnäkin keskiaikaiseen kulttuuriin. Tavoitteena on ollut luoda taiteellinen kokonaisuus, jossa eri aiheisiin syvennytään erilaisten näkökulmien turvin. Festivaalia kuvaa parhaiten kaksoiskonserttien järjestämisen perinne, jossa samassa konsertissa ovat esiintyvät yksi eurooppalainen ja yksi aasialainen yhtye ja lopulta he improvisoivat yhdessä
https://www.visitestonia.com/fi/tarton-kansainvalinen-vanhan-musiikin-festivaali-2017

12. - 15.10. XVI kansainvälinen nykymusiikin festivaali AFEKT, Tarto
XVI Kansainvälinen modernin musiikin festivaali AFEKT on jatkoa Tartossa 15 vuoden ajan järjestetylle Viron säveltäjien festivaalille, joka on viime vuosina laajentunut myös Tallinnaan. Festivaalin tavoitteena on tuoda virolaisen yleisön ihailtavaksi eurooppalaisen modernin musiikin sävelmaailma ja festivaalin nimenmuutos johtuukin ensisijaisesti festivaalin laajentumisesta kansainväliseksi musiikkitapahtumaksi.
https://www.visitestonia.com/fi/xvi-kansainvalinen-nykymusiikin-festivaali-afekt

14.–15.10. Kansainvälinen pop/jazz-kuorojen kilpailufestivaali Lauluragin. Valga
Tiesitkö, että Valgan kulttuuri- ja harrastuskeskuksesta noin kymmenen minuutin kävelymatkan etäisyydellä sijaitsevan Latvian tunnuslause on "Maa, joka laulaa"? Lokakuun kolmantena viikonloppuna Valgassa järjestettävä pop/jazz-kuorojen kilpailufestivaali Lauluragin todistaa, että laululla ei ole rajoja. Festivaalien alullepanija on tunnettu kapellimestari, äänipedagogi Toomas Voll, jonka arkityö on pääasiassa Pärnussa. Kaikki hauskat ja ainutlaatuiset kuorot ovat odotettuja pop/jazz-kuorojen kilpailufestivaalille Lauluragin! Kuoroja kilpailussa säestää Antti Kammisten orkesteri. Olet odotettu osallistumaan ja kannustamaan!
https://www.visitestonia.com/fi/kansainvalinen-popjazz-kuorojen-kilpailufestivaali-lauluragin

20.–27.10. Kansainvälinen nykymusiikin festivaali AFEKT. Tartto.
Kantavana teemana on visuaalinen musiikkiteatteri.

22.10. Pärnun rantajuoksu, Rannastaadion, Pärnu
Pärnun Kahden Sillan Klubin kauden loppua juhlistava syksyinen urheilujuhla.

28.10. Lindoran markkinat. Vastseliina, Võrun maakunta.
Lindoran markkinat pidetään joka vuosi 28. lokakuuta. Täällä kohtaavat kolmen kunnan – Vastseliinan, Meremäen ja Lasvan – ihmiset, võrolaiset ja setukaiset sekä vieraat kaikkialta maailmasta.
Joka haluaa myydä, myy; joka haluaa ostaa, ostaa; joka haluaa jutella, juttelee.
Alun perin käytiin kauppaa vain kotieläimillä. Myöhemmin alettiin kaupata myös teollisuustuotteita, käsityöesineitä ja puutarhan antimia.
Perinteeksi on tullut omintakeinen kulttuuriohjelma, jota tarjoavat Võrumaalta ja lähialueilta saapuneet esiintyjät.
https://www.visitestonia.com/fi/lindoran-markkinat

Ylös!

   Marraskuu 2017

Tarkista tietojen, esim. ajankohdan paikkaansapitävyys. Olemme koonneet tietoja eri lähteistä ja tapahtumien ennakkotiedoista, jotka ovat myöhemmin saattaneet muuttua...

Eesti Rahva Muuseum (Viron kansallismuseo), Muuseumi tee 2, Tarto
Viron kansallismuseo on kansallismuseona virolaisuuden tulkitsija, kansan perusarvojen kantaja ja jatkuvuuden haltija. Vieraille avautuu sekä esineellinen että virtuaalinen maailma, joka kutsuu löytämään, tietämään ja osallistumaan itse kaikkeen.
Museossa on kaksi perusnäyttelyä. "Kohtumised" ("Tapaamiset") on näyttely tavallisista virolaisista, jotka ovat eläneet maassa eri aikoina. Näyttely "Uurali kaja" ("Uralin kaiku") esittelee suomalaisugrilaisten ja samojedien perinteistä arkikulttuuria.
Näyttelyosion lisäksi rakennuksessa on elokuva- ja konferenssisali, black box -teatteri, kahvila, ravintola ja museomyymälä.
Ajankohdat ja hinnat
01.01–31.12
Tiistai, torstai–sunnuntai: 10:00 - 19:00
Keskiviikko 10:00 - 21:00
Maanantai Suljettu
Aikuinen: alkaen 12 €, Lapsi: alkaen 8 €
http://www.erm.ee/en
https://www.visitestonia.com/fi/eesti-rahva-muuseum-viron-kansallismuseo

Eläintarhaan!
tkTallinZoo Tallinnan eläintarhaan pääsee busseilla nro. 21, 21B ja 22 sekä johdinautoilla nro. 6 ja 7.
Sisäänkäynnit sijaitsevat osoitteissa Ehitajate tee 150 ja Paldiski mnt. 145. Syksyisin syys-lokakuu avoinna 10-18, lipunmyynti 9-17m, sisätilat maanantaisin suljettu. Talviaikana marras-helmikuussa avoinna 10 - 16, lipunmyynti 9 - 15, sisätilat maanantaisin suljettu.
Huom! Eläintarha on avoinna myös juhlapyhinä.
Eläintarhan uudet nettisivut ovat nyt myös suomeksi:
tallinnzoo.ee/fi

Viron ulkoilmamuseo, Rocca al Mare, Tallinna
Vain 15 minuutin ajomatkan päässä Tallinnan keskustasta sijaitsee ihastuttava paikka - Viron maalaisarkkitehtuuria ja kyläelämää esittelevä Viron ulkoilmamuseo.
Museon 14 talossa saa katsauksen siitä, kuinka elivät 1700-1900-luvulla varallisuudeltaan erilaiset perheet. Kuten oikeassa kylässä ikäänkin, on myös täällä kirkko, kievari, koulutalo, myllyjä, paloasema, kyläkauppa ja meren rannalla verkkomajat. Museosta voit ostaa mukaan käsityötä, ajaa hevosella tai kokeilla maalaiskievarissa Viron kansallisruokia.
Tekemistä ja oppimista on täällä jokaisena vuodenaikana.
Tallinna Card'in haltijat voivat käyttää maksutta audio-opasta.
VIRON ULKOMUSEO ON AVOINNA YMPÄRI VUODEN JOKA PÄIVÄ
(poislukien 24.-25. ja 31. joulukuuta)
KESÄKAUDELLA 23. huhtikuuta - 28. syyskuuta
Talot, Kuien koulu ja Laun kyläkauppa klo 10-18.
Kolun kievari klo 11-20.
Museon puisto ja käsityömyymälä klo 10-20.
HINNASTO
KESÄKAUDELLA 23. huhtikuuta - 28. syyskuuta
Aikuisten liput 8 € / Alennuslippu 5 € / Perhelippu 16 €
TALVIKAUDELLA 29. syyskuuta - 22. huhtikuuta
Aikuisten liput 6 € / Alennuslippu 4 € / Perhelippu 12 €
VUOSILIPPU Yksilöllinen 30 € / Perhelippu 55 €
Karttalinkki ja ajo-ohjeita: http://evm.ee/fin/yhteystiedot
Museon kotisivut: http://evm.ee/fin/etusivu
Tietoa: https://www.visitestonia.com/fi/viron-ulkoilmamuseo

Merimuseon lentosatama, Kalamaja, Tallinna
Viron suositun museo on merimuseo!
Lentosataman vesitasohallissa sijaitsee Englannissa rakennettu Lembit-sukellusvene, vesitaso Short 184, Maasilinn-laivan hylky (joka on vanhin Viron aluevesiltä löydetty hylky) sekä paljon aitoja purjelaivoja, veneitä ja merimiinoja. Museossa on lisäksi kahvila MARU, lasten alue, museokauppa, elokuvasaleja, simulaattoreita ja paljon muuta mielenkiintoista. Satamassa sijaitsee 100 vuotta vanha jäänmurtaja Suur Tõll, muita museolaivoja sekä lasten leikkikenttä.
Lentosataman aukioloajat:
toukokuusta syyskuuhun: ma–su klo 10–19
lokakuusta huhtikuuhun: ti–su klo 10–18
Lipunmyynti suljetaan puoli tuntia ennen museon sulkemista.
Valtiollisina juhlapäivinä (1.1; 24.2; 25.3; 27.3; 1.5; 15.5; 23.-24.6; 20.8; 26.12), 23.12; 31.12 avoinna klo 10.00–17.00
24.–25.12. suljettu!
Lentosataman piha-alue on avoinna klo 10–22.
Lentosataman näyttely on varustettu viron-, englannin- ja venäjänkielisin opastein. Museon kassasta saat tietovihkosia myös muilla kielillä.
Lentosatamassa on mukava liikkua myös lastenvaunujen kanssa ja pyörätuolilla.
Lentosatama on suuri ja mielenkiintoinen. Vierailuun kannattaa varata vähintään kaksi tuntia!
Katso lisää: http://lennusadam.eu/fi/

Ahhaa-tiedekeskus, Tartto
Ahhaa Uudistettu versio Heurekasta toimii yli 3 000 neliön halleissa Emajoen rannalla. Kiertävässä näyttelyssä voi muun muassa oppia vakoilijan tehtäviä. Tiedekeskuksen naapurissa on Aura-vesipuisto, jonne saa alennusta.
Liput: http://www.ahhaa.ee/lipputieto
Avoinna su–to 10–19, pe-la 10–20.
http://www.ahhaa.ee/mita-on-tekeilla

Viron maantiemuseo Teemeistri, Varbuse küla, Kanepi vald, Põlva maakond
Vuosisatoja vanha, mutkainen ja kumpuileva postitie vie vuodelta 1863 peräisin olevalle Varbusen postiasemalle. Postiasemalla oli aikoinaan talli 33 hevoselle ja sieltä järjestettiin säännöllistä postinkuljetusta Tarton ja Võrun välillä. Nykyään vanhassa mutta hyvin säilyneessä kievarikokonaisuudessa toimii Viron maantiemuseo. Tallinnasta n. 240km, Tartosta n. 48km etelään.
Historiallinen Varbusen postiasema ja moderni ulkoilmanäyttelykeskus TEEAEG esittelevät interaktiivisten näyttelyiden kautta teiden ja liikkumistapojen kehitystä.
Löytämisen iloa tarjoaa todellinen miniliikennekaupunki, suuri valikoima kaksipyöräisiä, hieno konehalli, mukaansa tempaavat näyttelyt ja historiallisella tiealueella voi kulkea ajassa.
Kesällä järjestetään useita suurtapahtumia ja elokuussa kesäteatteria.
Avoinna: Toukokuu - Syyskuu: Tiistai - Sunnuntai 10-19
Lokakuu - Huhtikuu: Tiistai - Lauantai 11-15
http://www.maanteemuuseum.ee/

01.11. - 05.11. Tallinnan ravintolaviikko 2017, Harju maakond, Tallinn
Tallinnan ravintolaviikko kutsuu juhlistamaan marraskuun ensimmäistä viikkoa kuin upeaa ravintoloiden ja ruoan viikkoa. Viikkoa, joka on täynnä löytöjä, mukavia elämyksiä ja upean hinnan vuoksi mahdollisuutta vierailla useissa eri ravintoloissa ja vertailla niitä. Tallinnan ravintolaviikko toivoo, että niin paikalliset asukkaat kuin myös Tallinnassa vierailevat turistit tuntisivat, että heidät on henkilökohtaisesti kutsuttu nauttimaan Tallinnan ravintoloiden hyvästä tasosta ja vieraanvaraisuudesta.
http://www.tallinnrestaurantweek.ee/2017/
https://www.visitestonia.com/fi/tallinnan-ravintolaviikko-2017

09.11 - 10.11. Festivaali Hullu Tartto
Tartto on seonnut -festivaali on kansainvälinen monien alojen edustajia yhdistävä festivaali, jossa yleisölle ovat esiintymässä kirjailijat, runoilijat, muusikot ja taiteilijat Virosta ja muualta maailmasta. Festivaalin päämääränä on tarjota yleisölle mahdollisimman paljon sellaista, josta ei ole aikaisemmin missään muualla nähty, kuultu tai koettu. Tätä periaatetta noudatetaan myös esiintymispaikkojen valinnassa. Jokaisena vuotena järjestetään yllättävissä paikoissa myös jonkin taideteoksen ensiesittely.
https://www.visitestonia.com/fi/festivaali-hullu-tartto-2017

09. – 12.11 IDee-jazzfestivaali, Tarto
Tarton kansainvälinen jazz- ja rytmimusiikin festivaali on hyvän tunnelman festivaali.
www.ideejazz.ee

10.11 - 26.11. Tallinnan pimeiden öiden elokuvafestivaali (PÖFF), Tallinna, Kesklinna linnaosa, Tallinna kinod Kosmos, Artis, Sõprus, Apollo Mustamäe, Apollo Solaris
Pimeiden öiden elokuvafestivaali - PÖFF - on yksi suurimmista ja ainutlaatuisimmista elokuvafestivaaleista Pohjois-Euroopassa ja alueen ainut elokuvafestivaali, joka kuuluu maailman TOP15-elokuvafestivaalin joukkoon.
Festivaali käsittää useita eri tapahtumia ja kolme kokonaista osafestivaalia (Animated Dreams, Just Film ja Sleepwalkers) sekä kansainvälisiä elokuvateollisuuden tapahtumia, jotka tuovat Tallinnaan elokuvia ja elokuvan tekijöitä yli 70 valtiosta Amerikasta Aasiaan.
Festivaaliin kuuluu kaksi kansainvälistä kilpailuohjelmaa ja ohjelmia, jotka esittävät muiden festivaalien suosikkeja (Panoraam) tai jännittäviä helmiä kuumista aiheista (Foorum), erikoisohjelmaa (Moekino, Vitamiinilaks jne.) sekä lyhytelokuvien ja retrospektiivien ohjelman, ja elokuva-aiheisia erikoistapahtumia (konsertit, näyttelyt, luennot jne.).
https://www.visitestonia.com/fi/tallinnan-pimeiden-oiden-elokuvafestivaali-poff-2017

16.11 - 19.11. Martin markkinat, Haabersti linnaosa, Saku Suurhall
Kansanperinnettä noudattavat Martin markkinat saivat alkunsa vuonna 1997. Käsitöiden myyntinäyttelystä on ajan mittaan tullut kansankulttuurin suurtapahtuma ja yksi Viron kansantaide- ja käsityöliiton keskeisistä hankkeista, jossa mestarit voivat perinteisten käsityötuotteiden myynnin lisäksi keskustella ja vaihtaa kokemuksia. Yhdessä elvytetään myös vanhoja Martin päivän tapoja, ja avoinna on mestarien työpajoja, joista saa opetusta ja hyviä vinkkejä. Lapsia varten on askartelutupia.
https://www.visitestonia.com/fi/martin-markkinat-2017

Ylös!

   Joulukuu 2017

Tarkista tietojen, esim. ajankohdan paikkaansapitävyys. Olemme koonneet tietoja eri lähteistä ja tapahtumien ennakkotiedoista, jotka ovat myöhemmin saattaneet muuttua...

Eesti Rahva Muuseum (Viron kansallismuseo), Muuseumi tee 2, Tarto
Viron kansallismuseo on kansallismuseona virolaisuuden tulkitsija, kansan perusarvojen kantaja ja jatkuvuuden haltija. Vieraille avautuu sekä esineellinen että virtuaalinen maailma, joka kutsuu löytämään, tietämään ja osallistumaan itse kaikkeen.
Museossa on kaksi perusnäyttelyä. "Kohtumised" ("Tapaamiset") on näyttely tavallisista virolaisista, jotka ovat eläneet maassa eri aikoina. Näyttely "Uurali kaja" ("Uralin kaiku") esittelee suomalaisugrilaisten ja samojedien perinteistä arkikulttuuria.
Näyttelyosion lisäksi rakennuksessa on elokuva- ja konferenssisali, black box -teatteri, kahvila, ravintola ja museomyymälä.
Ajankohdat ja hinnat
01.01–31.12
Tiistai, torstai–sunnuntai: 10:00 - 19:00
Keskiviikko 10:00 - 21:00
Maanantai Suljettu
Aikuinen: alkaen 12 €, Lapsi: alkaen 8 €
http://www.erm.ee/en
https://www.visitestonia.com/fi/eesti-rahva-muuseum-viron-kansallismuseo

Eläintarhaan!
tkTallinZoo Tallinnan eläintarhaan pääsee busseilla nro. 21, 21B ja 22 sekä johdinautoilla nro. 6 ja 7.
Sisäänkäynnit sijaitsevat osoitteissa Ehitajate tee 150 ja Paldiski mnt. 145. Syksyisin syys-lokakuu avoinna 10-18, lipunmyynti 9-17m, sisätilat maanantaisin suljettu. Talviaikana marras-helmikuussa avoinna 10 - 16, lipunmyynti 9 - 15, sisätilat maanantaisin suljettu.
Huom! Eläintarha on avoinna myös juhlapyhinä.
Eläintarhan uudet nettisivut ovat nyt myös suomeksi:
tallinnzoo.ee/fi

Viron ulkoilmamuseo, Rocca al Mare, Tallinna
Vain 15 minuutin ajomatkan päässä Tallinnan keskustasta sijaitsee ihastuttava paikka - Viron maalaisarkkitehtuuria ja kyläelämää esittelevä Viron ulkoilmamuseo.
Museon 14 talossa saa katsauksen siitä, kuinka elivät 1700-1900-luvulla varallisuudeltaan erilaiset perheet. Kuten oikeassa kylässä ikäänkin, on myös täällä kirkko, kievari, koulutalo, myllyjä, paloasema, kyläkauppa ja meren rannalla verkkomajat. Museosta voit ostaa mukaan käsityötä, ajaa hevosella tai kokeilla maalaiskievarissa Viron kansallisruokia.
Tekemistä ja oppimista on täällä jokaisena vuodenaikana.
Tallinna Card'in haltijat voivat käyttää maksutta audio-opasta.
VIRON ULKOMUSEO ON AVOINNA YMPÄRI VUODEN JOKA PÄIVÄ
(poislukien 24.-25. ja 31. joulukuuta)
KESÄKAUDELLA 23. huhtikuuta - 28. syyskuuta
Talot, Kuien koulu ja Laun kyläkauppa klo 10-18.
Kolun kievari klo 11-20.
Museon puisto ja käsityömyymälä klo 10-20.
HINNASTO
KESÄKAUDELLA 23. huhtikuuta - 28. syyskuuta
Aikuisten liput 8 € / Alennuslippu 5 € / Perhelippu 16 €
TALVIKAUDELLA 29. syyskuuta - 22. huhtikuuta
Aikuisten liput 6 € / Alennuslippu 4 € / Perhelippu 12 €
VUOSILIPPU Yksilöllinen 30 € / Perhelippu 55 €
Karttalinkki ja ajo-ohjeita: http://evm.ee/fin/yhteystiedot
Museon kotisivut: http://evm.ee/fin/etusivu
Tietoa: https://www.visitestonia.com/fi/viron-ulkoilmamuseo

Merimuseon lentosatama, Kalamaja, Tallinna
Viron suositun museo on merimuseo!
Lentosataman vesitasohallissa sijaitsee Englannissa rakennettu Lembit-sukellusvene, vesitaso Short 184, Maasilinn-laivan hylky (joka on vanhin Viron aluevesiltä löydetty hylky) sekä paljon aitoja purjelaivoja, veneitä ja merimiinoja. Museossa on lisäksi kahvila MARU, lasten alue, museokauppa, elokuvasaleja, simulaattoreita ja paljon muuta mielenkiintoista. Satamassa sijaitsee 100 vuotta vanha jäänmurtaja Suur Tõll, muita museolaivoja sekä lasten leikkikenttä.
Lentosataman aukioloajat:
toukokuusta syyskuuhun: ma–su klo 10–19
lokakuusta huhtikuuhun: ti–su klo 10–18
Lipunmyynti suljetaan puoli tuntia ennen museon sulkemista.
Valtiollisina juhlapäivinä (1.1; 24.2; 25.3; 27.3; 1.5; 15.5; 23.-24.6; 20.8; 26.12), 23.12; 31.12 avoinna klo 10.00–17.00
24.–25.12. suljettu!
Lentosataman piha-alue on avoinna klo 10–22.
Lentosataman näyttely on varustettu viron-, englannin- ja venäjänkielisin opastein. Museon kassasta saat tietovihkosia myös muilla kielillä.
Lentosatamassa on mukava liikkua myös lastenvaunujen kanssa ja pyörätuolilla.
Lentosatama on suuri ja mielenkiintoinen. Vierailuun kannattaa varata vähintään kaksi tuntia!
Katso lisää: http://lennusadam.eu/fi/

Ahhaa-tiedekeskus, Tartto
Ahhaa Uudistettu versio Heurekasta toimii yli 3 000 neliön halleissa Emajoen rannalla. Kiertävässä näyttelyssä voi muun muassa oppia vakoilijan tehtäviä. Tiedekeskuksen naapurissa on Aura-vesipuisto, jonne saa alennusta.
Liput: http://www.ahhaa.ee/lipputieto
Avoinna su–to 10–19, pe-la 10–20.
http://www.ahhaa.ee/mita-on-tekeilla

Viron maantiemuseo Teemeistri, Varbuse küla, Kanepi vald, Põlva maakond
Vuosisatoja vanha, mutkainen ja kumpuileva postitie vie vuodelta 1863 peräisin olevalle Varbusen postiasemalle. Postiasemalla oli aikoinaan talli 33 hevoselle ja sieltä järjestettiin säännöllistä postinkuljetusta Tarton ja Võrun välillä. Nykyään vanhassa mutta hyvin säilyneessä kievarikokonaisuudessa toimii Viron maantiemuseo. Tallinnasta n. 240km, Tartosta n. 48km etelään.
Historiallinen Varbusen postiasema ja moderni ulkoilmanäyttelykeskus TEEAEG esittelevät interaktiivisten näyttelyiden kautta teiden ja liikkumistapojen kehitystä.
Löytämisen iloa tarjoaa todellinen miniliikennekaupunki, suuri valikoima kaksipyöräisiä, hieno konehalli, mukaansa tempaavat näyttelyt ja historiallisella tiealueella voi kulkea ajassa.
Kesällä järjestetään useita suurtapahtumia ja elokuussa kesäteatteria.
Avoinna: Toukokuu - Syyskuu: Tiistai - Sunnuntai 10-19
Lokakuu - Huhtikuu: Tiistai - Lauantai 11-15
http://www.maanteemuuseum.ee/

02.12. klo 10:00 - 16:00 Paiden joulukruunu 2017, Paide
Paiden joulukruunu on Paiden keskusaukiolla ja sen ympäristössä järjestettävä perinteinen koko perheen joulutapahtuma, jossa viihdettä tarjoaa joulutunnelmallinen kulttuuriohjelma. Paide on koristeltu joulua varten ja järjestetään käsityömarkkinat, josta voi ostaa lahjoja. Päivän aikana on luvassa monipuolista toimintaa lapsille ja aikuisille. Paiden keskusaukiolla ja kirkossa järjestetään erilaisten kansanmusiikkiyhtyeiden konsertteja.
https://www.visitestonia.com/fi/paiden-joulukruunu-2011

3.–24.12. Joulukaupunki Tartto 2017, Tartto
Joulukaupunki Tartto tarjoaa säihkettä ja mukavia ja kauniita hetkiä. Nauti joulukuusta viihtyisissä konserttisaleissa, joulupyhien ilmapiiristä kirkoissa ja aktiivisissa työ- ja oppipajoissa. Kaikkien puuhien keskellä pysähdy ja tule ihailemaan kaupungin keskusaukiota, jossa on uhkea kuusipuu, soivat tunnetut joululaulut ja joka pyhien edellä täyttyy markkinahumusta. Tervetuloa ottamaan osaa perinteistä!
http://joululinntartu.ee/en/christmas-city-tartu/
https://www.visitestonia.com/fi/joulukaupunki-tartto-2017

08.12. Startup-day, Tarto
Tavoitteenamme on innostaa sinua ottamaan asiat omiin käsiinsä ja ohjaamaan itsesi menestykseen - liiketoiminnassa, koulussa tai muussa elämässäsi.
www.startupday.ee

09.12. klo 10:00 - 15:00 Narvan talvimarkkinat, Narva
Narvan talvimarkkinat odottaa kaikkia kylään! Markkinoilla tuotteitaan tarjoavat kauppiaat ja käsityöläiset sekä Virosta, Latviasta että Liettuasta.
Talvimarkkinat järjestetään Puškini-kadun kävelyalueella Paul Keresin monumentin lähellä ja tarjoaa perinteisesti runsaasti erilaisia yllätyksiä, vierailijat voivat osallistua myös työpajoihin. Talvimarkkinat on narvalaisille ja kaupungin vieraille hyvä mahdollisuus ostaa joululahjoja ja viettää perheen kanssa mukavasti aikaa.

09.12. Katutanssifestivaali Battle of EST, Tartu
Battle of EST (BOE) on vanhin ja näyttävimmällä kilpailijalistalla ylpeilevä katutanssin kilpailu Euroopan pohjoisosassa. Päätapahtumana on break-tanssin tiimikilpailut. Niiden lisäksi voi tulla seuraamaan hip-hop -, popping- ja solo bboying –tanssijoiden kilpailuja. Tänä vuonna 17. kerran järjestettävä kansainvälinen BOE-festivaali sanoo rohkean ein kaikelle epäaidolle kiillolle, tanssikilpailun taistelijoista tulee todellisia elämäntaiteilijoita. Se on itsensä uuvuksiin tanssivien ihmisten kapina, jotka elävät ja hengittävät tanssikulttuuria.
https://www.visitestonia.com/fi/katutanssifestivaali-battle-of-est-2017

16.12 - 17.12. Viljandin jouluhansa, Raekoja park, Viljandi
Viljandin viihtyisässä vanhassa kaupungissa sijaitseva raatihuoneentori muuttuu ennen joulua valojen kirkastamaksi satumaaksi. Juuri kuten muinaiseen hansa-aikaan, voit ostaa joululahjasi käsityöläiseltä, joka on valmistanut ne. Markkinoilla myydään myös joulukoristeita. Niille, jotka jaksavat odottaa joululahjaansa jouluiltaan, on avoinna postipiste, jossa voi kirjoittaa kirjeen tai kortin Joulupukille. Salaisuutena voimme kertoa, että itse Joulupukkikin saattaa poiketa Viljandiin ennen joulua.
https://www.visitestonia.com/fi/viljandin-jouluhansa

25.12. klo 09:00 - 20:00, Jouluretki Haanjamaalla - tule ja valloitamme Viron 20 korkeinta huippua!, Haanja küla, Haanja
Haanjamaalla järjestetään 25.12 perinteinen jouluretki, jossa valloitetaan Viron 20 korkeinta huippua. Retki kestää 7-10 tuntia, yhteensä kuljetaan noin 25 km. Ensimmäinen retki, jonka järjestivät Tarton opiskelijoiden luonnonsuojeluseuran opiskelijat, tehtiin vuonna 1998. Tuolloin retki tehtiin kyllä suksilla, mutta elämys oli upea ja antoi sysäyksen uusien retkien järjestämiseen.
Kokoontuminen Haanjan Suusabaasissa kello 9.00 ja lähtö kello 10.00. Ota mukaan otsalamppu ja jalkaan suosittelemme mukavia, vedenkestäviä vaelluskenkiä.
Lisätietoja kotisivuilla.
Retki soveltuu kaikille, tule ja varmistu itse!
https://www.visitestonia.com/fi/jouluretki-haanjamaalla-valloitamme-viron-20-korkeinta-huippua

30.12., 19:00, Uudenvuoden tanssiaiset Vanemuine-teatterissa 2017, Tarto
Yliopistonkaupunkin Tarton uudenvuodenjuhlat järjestetään Vanemuine-teatterin päärakennuksessa ja konserttisalissa.
Illan ohjelma sisältää jännittäviä ooppera-, balletti- ja draamaesityksiä ja lisäksi yleisöllä on tietysti myös mahdollisuus tanssia Vanemuisen sinfoniaorkesterin ja bändien säestyksellä.
https://www.visitestonia.com/fi/uudenvuoden-tanssiaiset-vanemuine-teatterissa#map_view

31.12. Vuodenvaihde Suurella Munamäellä, Haanja, Võrun maakunta.
Suurella Munamäellä järjestetään 31.12 tunnelmallinen uudenvuodenjuhla! Järjestetään upea tulishow, nauttia voi ilotulituksesta ja tanssia mukaansa tempaavan orkesterin tahtiin.
Suur Munamägi on Baltian korkein huippu, josta avautuu maalauksellinen näköala Võrumaan laaksoihin ja metsiin. Myös uudenvuodenjuhlan aikaan on mahdollista mennä tornin huipulle ja ihailla upeaa ympäristöä.
https://www.visitestonia.com/fi/vuodenvaihde-suurella-munamaella

Tarkista tietojen, esim. ajankohdan paikkaansapitävyys. Olemme koonneet tietoja eri lähteistä ja tapahtumien ennakkotiedoista, jotka ovat myöhemmin saattaneet muuttua...

Ylös!
Lisää tapahtumatietoja mm. sivuilta: tourism.tallinn.ee , balticguide.ee   ja visitestonia.com

Ilmoita mahdollisista asiavirheistä sivun ylläpitäjälle: pauli.lahtinen@gmail.com

--------------------------------


HUOM!

Lippuja Viron tapahtumiin myyvällä Piletilevillä on Suomessa kaksi myyntipistettä:
LippuRex Lasipalatsi, Mannerheimintie 22-24 sekä Kampin keskus, Narinkka 3, Helsinki.
http://www.piletilevi.ee/fin/
--------------------------------

Yleiset juhlapyhät Virossa

1. tammikuuta uuden vuoden päivä. Hiljaiseloa juhlien jälkeen.

24. helmikuuta itsenäisyyspäivä. Juhlistetaan armeijan paraatilla aamupäivällä ja juhlaillallisilla perheissä

Pitkäperjantai ja pääsiäissunnuntai, viroksi lihavõtted ja munadepühad. juhlitaan keväällä. Silloin tarjotaan maitotuotteista valmistettuja herkkuja ja munia. Kansanjuhlia.

1. toukokuuta. Vapunpäivä. Edellinen yö vietetään juhlien ja taikoja tehden.

23. kesäkuuta. Voitonpäivä. Juhlitaan vapaussodan 1919 ratkaisevaa taistelua.

24. kesäkuuta. Juhannuspäivä, viroksi Jaanipäev. Eri puolilla Viroa järjestetään tapahtumia ja festivaaleja sekä ilotulituksia. Yksi tärkeimpiä Viron juhlapäiviä.20. elokuuta. Uudelleenitsenäistymisenpäivä. Järjestetään paikallisia juhlia ja festivaaleja ja perhekokoontumisilla.

24. – 26. joulukuuta joulu.

Turvallisuus

Hätänumero: 112 Heijastimet ovat pakollisia Virossa.

Huolehdithan, että sinulla on riittävästi heijastimia vaatteisssa, laukussa, repussa ja pyöränpolkimissa

Terveystieto

Suosittelemme hankkimaan matkavakuutuksen. Kannattaa myös hakea Kelasta maksuton Eu:n eurooppalainen sairasvakuutuskortti (EHIC). Se ei korvaa matkavakuutusta mutta se mahdollistaa matkan aikana tarvitsemallesi hoidolle Kelan suorakorvauksen. Matkustajana saat saman hoidon kuin Viron kansalaiset

Esteetömyys

Virossa on laki, joka säätelee esteetöntä liikkumista. Kaikkiin liikeisiin ja palveluyrityksiin tulee päästä esteettömästi. Mikäli tämä ei ole mahdollista, esimerkiksi suojelukohteeksi määritellyssä Tallinnan vanhassa kaupungissa, henkilökunta on avuliasa ja ystävällistä Julkisten liikennevälineiden esteettömyys vaihtelee kaupungeittain. Tallinnassa on useita bussi- ja raitiovaunolinjoja myos matalalla lattialla varustetuin liikennevälinein. Aikataulut ja reitit löydät http://soiduplaan.tallinn.ee/.

Viimeksi päivitetty 25.11.2016
(Lähde: http://www.visitestonia.com/fi/miksi-juuri-viro/matkailutietoa-virosta)

Muista:

Julkinen liikenne noudattaa kansallisina juhlapyhinä ja merkkipäivinä tavallisesti sunnuntain aikatauluja. Ota se huomioon matkareittiä suunnitellessasi. Matkustusaikoihin saattavat vaikuttaa myös ruuhkat, esimerkiksi juhannuksen aikaan suuremmista kaupungeista ulos ajettaessa.

Suurin osa virastoista – pankit, konttorit ja kaupat mukaan lukien – ovat kansallisina juhlapyhinä kiinni tai niiden aukioloajat ovat tavanomaisesta poikkeavat.
(Lähde: www.visitestonia.com)

--------------------------------
Ylös!