Viherpeukalo keskellä kämmentä

Kuvia ja juttua Oloneuvoksen kukkalaudalta

Kuvat ja teksti: pauli.lahtinen@gmail.com
ellei toisin mainita

Joulutähti kukkimaan uudelleen

29.12.2016


Ostin jouluksi 2015 punaisen joulutähden vitosellaVielä oli punaisia kukkalehtiä toukokuussa. Keväällä olisi pitänyt kasvista leikata ylimääräisiä haaroja pois ja muotoilla sitä kauniimmaksi. Nyt kun en tätä leikkaamista tehnyt, siitä tuli turhan korkea ja alhaalta hontelon näköinen.Kesä valoisalla ikkunalla venytti kasvin puolimetriä korkeaksi, kastelin kukkaa keväästä alkaen varovasti joka päivä ja lannoitetta kerran-pari kuukaudessa. Tämä kuva on syyskuun alusta, tämän jälkeen alimmat lehdet alkoivat päivän lyhetessä putoamaan, kukka ei ollut sivulta päin enää kaunis.

Lokakuun puolessavälissä alkoi sopivan laatikon etsintä. Tyttären luota löytyi iso tukeva pahvilaatikko. Vielä varmistin sen, että se on täysin valonpitävä. Laatikko oli kooltaan n.45x55 ja korkeudeltaan n 70cm, eli hieman kasvia isompi kooltaan. Tarpeeksi iso sen täytyy olla, että sillä on helppo laittaa kasvi iltaisin nukkumaan pimeään. Säilytin laatikkoa päivisin tietokonepöytäni alla, sitä ei juuri kukaan sieltä edes huomannut, illalla nostin kukan ikkunalta lattialle nurkkaan ja pimennyslaatikko päälle, ei se mahdoton vaiva ollut.

Pidin joulutähteäni pimeähoidossa n.14-15 tuntia vuorokaudessa ja lopun valoisammalla aikaa ikkunalaudalla valossa. Tätä jatkoin lokakuun puolestavälistä alkaen jouluun asti ja tätä jatkan vielä tästäkin eteenpäinkin, katsotaan miten käy, tuleeko punaisia kukkalehtiä vielä lisää.
Netissä ja kirjoissa kerrotaan tästä kukittamisesta ja monenlaisia vinkkejä löytyy. Tietoa niistä kannattaa hakea. Opettajankoulutuslaitoksen Rauman kampuksella on puutarha, Seminaarin puutarha ja siellä oli ennen joulua joulukukkanäyttely jossa kävin. Juttelin siellä laitoksen puutarhurin kanssa ja hän sanoi, että tuo peittäminen on tehtävä todella joka ilta, se on tärkeää.
Kun kerroin hänelle, että joulutähteni on korkea ja hontelo, kehoitti hän minua leikkaamaan keväällä sitä aika rajustikin ja näin muotoilemaan sitä kauniimman näköiseksi viherkasviksi. Koska tämä on monilatvainen, puun mallista siitä on vaikeampi tehdä kuin yksilatvaisesta, hän kehotti kokeilemaan pallon malliseksi leikkaamista. Saas nähdä miten leikkelen.Neljä viikkoa ennnen joulua, kukka näytti ylhäältä päin tällaiselta.


Viimeisen kuukauden aikana ennen joulua ei uusia kukkalehtiä montakaan enää tullut, mutta värikkäät ylälehdet kasvoivat kooltaan. Jouluun mennessä kasvi oli tässä pimeähoidossa ollut 10 viikon ajan.


Nyt siis aion vielä jatkaa kasvin pimentämistä, katsotaan kasvavatko punaiset ylälehdet ja tuleeko niitä lisää, aika näyttää. Kannattaako kokeilla? Kannattaa, ostin itse täksi jouluksi kaksi edullista joulutähteä punaisen ja valkoisen, aion tulevana keväänä koettaa niiden leikkaamista ja muotoilua.